Personlig Assistent

Vill du göra skillnad?

Har du ett stort människointresse och förmåga att sätta dig in i andras situation? Tycker du om att hjälpa andra och har lätt för att samarbeta? Då skulle du kanske trivas som personlig assistent.

Personliga assistenter ger stöd i vardagen åt människor med stora funktionshinder. Den du hjälper kan till exempel ha omfattande rörelsehinder eller en intellektuell funktionsnedsättning. I ditt arbete som personlig assistent hjälper du din brukare att kunna leva sitt liv som han eller hon själv vill.

Som personlig assistent är det din uppgift att underlätta för brukaren, personen med funktionshinder, att sköta sig själv. Det kan gälla mat, hygien och att sköta hemmet, men det handlar ofta också om att stödja brukaren i att vara förälder och att sköta sitt arbete. Du måste ha stor respekt för brukarens behov av ett privatliv. I ditt arbete ingår att smälta in i brukarens vardag, och göra saker på det sätt brukaren önskar eller själv skulle ha gjort. Det krävs att du har förmåga att samspela med brukarens anhöriga, arbetskamrater, vänner och andra människor som finns runt honom eller henne. Att arbeta som personlig assistent är ett kvalificerat vårdyrke och utbildningen ska ge dig grunderna för att på ett professionellt sätt kunna förhålla dig till den helhet som det innebär att jobba nära den som är funktionshindrad.

I vissa av omvårdnadsprogrammets kurser ingår metodövningar. Det ingår även APL, dvs. arbetsplatsförlagt lärande som är relevanta för utbildningen. APL ordnas på din hemort i samråd med kontaktperson och lärare i kurserna.

Vad ska du kunna innan du börjar den här utbildningen?

Datorkunskap. Om du har erfarenhet från arbete inom vård och omsorg kan du validera dina kunskaper.

Fortsättning till undersköterska

Utbildningen innehåller nationella kurser som ingår i omvårdnadsprogrammet. Du kan alltså tillgodoräkna dig dessa om du vill studera vidare till undersköterska.

Studietakt

Antal veckor per kurs är baserad på heltidsstudier, 100%. Om studietakten minskas till 50% fördubblas tiden, i 25% studietakt fyrdubblas kurslängden.

Studieform

Studierna genomförs via distansteknik vilket innebär en stor flexibilitet för dig. Du kan påbörja valfri kurs valfri vecka och läsa i din individuella studietakt. Du kan i lugn och ro, från vilken plats och under vilken tid på dygnet som helst, genomföra dina studier.
Våra utbildningar kan enkelt kombineras med föräldraledighet, oregelbundna arbetstider, deltidsarbete mm. Din lärare följer dig under hela utbildningen. Praktiken ordnas i samråd med din lärare eller kontaktperson.

Kurs – Kurskod – Poäng

  • Etik och människans livsvillkor – MÄNETI0 – 100
  • Specialpedagogik 1 – SPCSPE01 – 100
  • Vård och omsorgsarbete 1 – VÅRVÅR01 – 200
© Copyright - Exlearn Education AB